Ondergrondse geheimen

30
juli
2021

Wim Tiri werkt als vrijwilliger in ons onroerenderfgoeddepot. Hij onderzocht enkele vondsten van de opgraving aan de Jacobsmarkt in Turnhout en deed een bijzondere vondst.

Voor uw gezondheid… Vichy Etat

De Romeinen wisten het al, ook zij gingen reeds kuren in Vichy. Het mineraalwater, dat opborrelt onder de vulkanen van de Auvergne, is rijk aan sodiumbicarbonaar en is onder meer heilzaam bij leverproblemen.

Eeuwenlang werd er weinig of niets gedaan met deze natuurlijke bronnen. Beroemdheden en koninklijke families kwamen en gingen maar pas onder Napoleon III, zelf artroselijder, kreeg de stad een zekere grandeur. Rijkelui van over heel Frankrijk en haar kolonies kwamen hier op doktersvoorschrift de weldaden van het water ondervinden. Hotels rezen als paddestoelen uit de grond, statige herenwoningen beheersten het straatbeeld.

Precies het ruime aanbod aan hotels en grote gebouwen deed de Hitler-gezinde regering van Maréchal Pétain Vichy uitpikken als hoofdplaats van de nieuwe Etat Français . Na de oorlog deed Vichy er alles aan om weer de kosmopolitische en mondaine stad te worden van weleer. De geneeskundige behandelingen verdwenen grotendeels en ruimden baan voor schoonheids- en wellnessbehandelingen. Vandaag de dag is Vichy een rustig provinciestadje met 27.000 inwoners dat het moet hebben van wellnesstoerisme, de productie van pepermuntjes en de overbekende cosmeticaproducten van Vichy/l’Oréal.

Vichy Etat in Turnhout

Bij het archeologisch onderzoek aan de Jacobsmarkt in Turnhout werd een glazen waterfles ‘Vichy Etat’ teruggevonden. Hierin zat water van de bron van Les Célestins (een klooster van omstreeks 1400). Op 23 januari 1853 kwam deze bron door een keizerlijk besluit onder het beheer van de Franse staat, daarmee ook de vermelding ‘Etat’.

Klik hier voor meer info.