Advies behoud en beheer

‘Behoud en beheer’ is het geheel van acties voor de duurzame zorg van erfgoed. Het omvat onder andere veiligheidszorg, preventieve conservatie, conservatie en restauratie, depotinrichting en –beheer, verpakking en transport, calamiteitenpreventie en –bestrijding.

Beheerders van erfgoedcollecties uit één van de elf gemeenten uit onze regio (Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel,Turnhout en Vosselaar) kunnen bij Erfgoeddepot Noorderkempen terecht voor advies over hun collectie. De medewerkers van Erfgoeddepot Noorderkempen en Erfgoed Noorderkempen komen indien nodig ook ter plaatse.

Advies kan gaan over:

 • Dozen colllectiestukkenBewaaromstandigheden en opslag
  Tip: Is de conditie van de collecties in je depot problematisch en uitzichtloos? ICCROM en UNESCO hebben een reorganisatiemethode uitgewerkt, RE-ORG. Met behulp van een zelfevaluatie word je aangespoord om de eerste stappen te zetten naar een verantwoord depotbeheer. Op de internationale website vind je alvast meer informatie terug over de methode maar binnenkort verschijnt een nieuw werkboek dat gratis ter beschikking wordt gesteld. Heb je interesse? Erfgoeddepot Noorderkempen onderging in 2016 ook een RE-ORG en wil je gerust op weg helpen met je eigen reorganisatie!
  Tip: Handige tips en tricks over meubilair en depotinrichting vind je alvast hier.

 • Veiligheid en beveiliging
  Tip: Een gesprongen waterleiding, een verstopte regenwaterafvoer, een schimmelexplosie … calamiteiten kun je zoveel mogelijk voorkomen maar nooit helemaal. Moet je toch een deel van de collectie snel kunnen evacueren, dan is het handig om het juiste materiaal in de buurt te hebben. Deze lijst komt zeker van pas in geval van nood.

 • Klimatisering en verlichting
  Tip: onze collega’s van Erfgoed Noorderkempen bieden in de uitleendienst mobiele digitale dataloggers aan. Hiermee kan tijdens een afgebakende periode de temperatuur en de relatieve vochtigheid in een bepaalde ruimte worden gemeten. Erfgoeddepot Noorderkempen kan assisteren bij het interpreteren van de bekomen grafiek.

 • Verpakking en transport

 • Onderhoud van collecties

 • Schimmels en insecten
  Tip: Sommige behandelingen kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. In dit filmpje leer je hoe je historisch textiel behandelt tegen insecten.
  Tip: Wil je hulp bij het determineren van een insect? Hier vind je informatie over de meest voorkomende insecten in je collectie en hoe ze te voorkomen. Een grote hulp tijdens het determineren is de kleurenposter van English Heritage.

 • Collectieregistratie

 • Collectiebeheer
  Tip: Je hebt een vraag gekregen om een voorwerp uit je collectie uit te lenen voor een tijdelijke tentoonstelling? Hier vind je onze bruikleenovereenkomst. Die kun je op maat maken van je eigen instelling.

 • Uitleg bij offertes voor conservatie- en restauratiebehandelingen

 • Objecten fotograferen
  Tip: Erfgoed Noorderkempen biedt in de uitleendienst verschillende materialen aan die het fotograferen van objecten gemakkelijker maakt.

 • Objecten veilig presenteren en een tentoonstelling organiseren/opbouwen
  Meer lezen en weten over behoud en beheer?

Op de website Depotwijzer verschijnen regelmatig nieuwigheden.