Archief & Musea Turnhout

Archief & Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Stadsarchief.

Dit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de identiteiten van de bewoners en focust bovendien op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende locaties tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse industriële regio. De collectie is ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Archief & Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

Huis metten Thoren - Taxandriamuseum

2019 is opnieuw een gevuld jaar. Naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van het Museum van de Speelkaart wordt een feestprogramma uitgewerkt. De start gebeurde op 22 maart met de opening van een tentoonstelling over 200 jaar Turnhouts drukwerk. Dit jaar krijgt het museum 480 kunstwerken van de Nationale Loterij voor onbepaalde tijd in bruikleen. Vanaf 25 oktober is een selectie daarvan te zien in de expositie 'Kaartspelers in de Kunst'. Het gaat om bekende en onbekende kunstenaars, waaronder Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters en Gustave De Smet. De moeite! Verder in het najaar gaat in Turnhout het wereldkampioenschap Wiezen door.

Met de tentoonstelling 'Handwerk Bandwerk - Neuzen in een Kempense kleerkast' leeft het Taxandriamuseum nog een heel jaar lang in de vestimentaire sfeer. De leerlingen van de modeafdelingen van het Heilig Graf Turnhout zorgen regelmatig voor hedendaagse aanvullingen.

Het Begijnhofmuseum geniet nog steeds van de recente heraanleg van het begijnhof. Van mei tot november kun je er terecht voor de tentoonstelling Merklappen - visitekaartjes avant la lettre. Merklappen zijn oefendoeken waarop verschillende borduur- en naasteken werden geprobeerd. 

Het Stadsarchief bereidt zich stilaan voor op de grote verhuis naar het Warandeplein, waar het in 2020 samen met de Bibliotheek onderdak krijgt in een gloednieuwe vleugel van cultuurhuis de Warande. Aan het inpakken van de gigantische collectie wordt nu al gewerkt.

Verder kun je doorheen het jaar op de vier locaties terecht voor drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen, workshops en andere activiteiten. Raadpleeg de verschillende websites voor meer info:

Archief & Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.

De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - archief&musea@turnhout.be

Jaarverslag 2018

 

 Logo Vlaamse Overheid